Náš příběh

     Příběh našeho pivovaru se začíná psát začátkem roku 2017. Předcházela tomu má záliba v ochutnávání craftových piv a jejich vzestup u nás v Česku. Tuto zálibu jsem začal pěstovat na konci roku 2014 v souvislosti s komerčním rozšířením minipivovaru Matuška. Je tedy pravdou, že tento minipivovar má zásadní podíl na tom, že jsem začal vařit také.

     Konkrétní myšlenka a vůbec realizace domovarnictví vznikla díky Piváriu v Novém Strašecí, kde jsem se seznámil s provozovatelem a získal první povědomí o tomto úžasném koníčku. Pro homebreawing jsem se maximálně nadchl a díky lidem z Cechu domácích pivovarníků a autorům Pivařky a Pivaře jsem se ponořil do studia, abych získal odbornou znalost.

     Po třech letech domácího vaření vznikl nápad realizovat komerční vaření piva jako tzv. létající pivovar. Začátky byly velmi složité a to proto, že bariéry vstupu na trh se zdály ohromné. V prvních fázích jsem vůbec netušil kde vařit a ze 70 oslovených pivovarů jsem se dočkal celých 3 odpovědí. Odpovědí takových, že nemají kapacitu. Všem ostatním nestála odpověď, byť negativní, za námahu.

     Bůh dal štěstí a podařilo se najít místo pro vaření – v perfektní lokalitě a dokonce s velmi ochotnými a příjemnými lidmi. Také se ke mně přidal bratr Michal a tak vznikl vlastně rodinný podnik. První várka pivovaru Lončák jako létačky vznikla v minipivovaru Beznoska na pražském Proseku, kde byla uvařena IPA 13°. Již tehdy jsme byli pevně rozhodnuti řídit se heslem jako v Jurském parku – Na ničem jsme nešetřili! V tomto pivu tak bylo možné najít ty nejexkluzivnější a nejdražší chmely na světě – Mosaic, Amarillo a Citru… A povedlo se!

     Do dnešního dne spolupracujeme s Minipivovarem Beznoska, který nám jako jediný umožnil sen a nápad realizovat. Po několika letech již máme stabilně v nabídce naši vlajkovou loď, oceněný SATURN 12°- prémiový český ležák, a sezonní speciály. V létě se taky můžete těšit na kyseláče, fruit IPA a v zimních měsících pak na stouty a portery.

     Najít nás můžete především na festivalech, kde hledejte nepřehlédnutelné logo s divočákem. Proč právě Lončák? To je vlastně velmi jednoduché když je sládek myslivcem. Lončák je v myslivecké terminologii loni narozený divočák – v té nejlepší koncici. Spolu s hradem Trosky za domem pak takové logo vznikne samo.

     Do budoucna bychom rádi dodávali do pivoték v různých koncích naší republiky. Do té doby je možno objednávat v našem e-shopu, pro lidi z našeho rodlého města a turisty v prodejně Pivní dům v Jičíně a vychutnávat si čepované pivo na různých akcích od března až do října. Stabilně také dodáváme do Výčep Balabenka. Doufejme, že se vše bude dařit, a těšíme se na setkání.

Také chci poděkovat celé rodině za podporu a pomoc!

Dej Bůh štěstí!

Ing. Tomáš Havelka
Majitel, sládek

 

 

Zpět do obchodu